Dojo

Dojo

Do betekent weg, en jo betekent plaats. Het woord dojo betekende daarom letterlijk iets als de plaats waar men de weg leert…

 

Een dojo is een zaal waarin men oefent in Japanse zelfverdedigingskunsten.

De dojo heeft een speciale mat waarop het vallen en valbreken op een wat zachtere manier geoefend kan worden.

 

In de dojo worden veel Japanse termen gebruikt. Veel senseis gebruiken het liefst de Japanse namen voor technieken. De begroeting van de sensei vindt vaak in het Japans plaats. Deze begroeting is onderdeel van de dojo-etiquette, die behalve groeten ook onder meer de kleding, verzorgdheid (schoon en gewassen zijn) en het zorgvuldig omgaan met de medeleerlingen en het materiaal omvat.

Sensei

Ondanks dat veel vechtsportscholen het als ‘meester’ gebruiken, betekent dit het niet. Sensei wordt letterlijk vertaald als ‘persoon die voor een ander geboren is’. In het algemeen gebruik binnen Japan wordt het gebruikt na de naam van een persoon, en betekent “leraar”

Black belt

Osu!​

Wanneer u de dojo binnenkomt of vertrekt, buigt u en zegt u “Osu”. Wanneer je een medestudent groet, gebruik je ‘Osu’ in plaats van ‘hallo’. Als je de sensei aanspreekt, zeg je Osu!
Wanneer je een medestudent groet, gebruik je ‘Osu’ in plaats van ‘hallo’. Als je de sensei aanspreekt, zeg je Osu! Het wordt gebruikt als teken van respect voor vechters bij toernooien. Het is over het algemeen een woord dat in veel situaties kan worden gebruikt.

Senpei

Senpai is iemand die een hogere sociale standaard heeft, zoals een senior leerling of iemand met een hogere leeftijd of senior in rang. Sen betekent vroeg, van tevoren, eerst of voorheen. Hai betekent collega, persoon, collega of mensen. In sportscholen wordt het vaak onterecht gebruikt als het woord voor hulpje bij uitleg van een oefening of techniek!

Kōhai

Kōhai is een protégé, of een junior vechtsporter . Ko, betekent later, achteraf of achterover. Dus Kohai is iemand die later begon dan een andere persoon.

Seiza

Seiza betekekent letterlijk “goed zitten”. Om te zitten in karate, moet je eerst op de vloer knielen, je benen gevouwen onder je dijen, terwijl je billen op je hakken rusten. De enkels zijn naar voren gekeerd. zodat in een lichte V-vorm de toppen van de voeten plat op de grond liggen, de grote tenen zijn soms overlappend en de billen zijn verlaagd helemaal naar beneden. Binnen karate worden de vuisten op de dijen geplaatst, de rug blijft recht, maar niet onnatuurlijk stijf.

Shomen ni rei

Shomen ni rei betekent letterlijk “Buig naar voren” en geeft respect voor alle beoefenaars die voor ons zijn gekomen (instructeur tot instructeur), dat gewoonlijk wordt vervolgd door Sensei ni rei (buig naar leraar), wat weer wordt gevolgd door Otagai ni rei (buig voor anderen) om respect te geven aan al je trainingpartners. Als er een Shihan aanwezig is, zeg je Shihan ni rei (buig voor de meester instructeur).

Kata​

Kata betekend letterlijk “vorm”. De gedetailleerde choreografische bewegingspatronen worden zowel individueel als in paren toegepast. Kata wordt gebruikt in veel traditionele Japanse kunsten, zoals in de theatervorm Kabuki, binnen de Chado scholen (theeceremonie), maar voornamelijk binnen de zelfverdedigingssporten.

Kihon

Kihon is een Japanse term die “basis” of “fundamenteel” betekent. De term wordt gebruikt om te verwijzen naar de basistechnieken die worden onderwezen en beoefend als de basis van de meeste Japanse zelfverdedigingssporten.